Ayasos (Agiasos)
Kutsal Kudüs
Midilli Adası (Lesvos) şehir merkezine 27 kilometre mesafede olan Ayasos Köyü, 475 metre yükseklikte kurulmuş olup, görkemli Olympos Dağı (968 metre)'nın yamacında yer almaktadır. Kiraz, çam, çınar ve kestane ağaçlarıyla kaplı olan Ayasos, Şirince benzeri bir dağ köyüdür. Ayasos kelimesi, Yunancada 'Kutsal Kudüs' (Agia Sion) anlamına gelmektedir. Köye bu ismin verilmesinin nedeni, 9. yüzyılda Kudüs'ten köye getirildiğine inanılan kutsal Meryemana ikonudur.
Panagia Vrefokratusa ( İsa'yı Tutan Meryemana ) Kilisesi
Ayasos Meryemana Kilisesi, Lesvos'un en kutsal yerlerinden biridir. Rivayete göre, kilise 9. yüzyılda köy kurulmadan önce inşa ediliyor. Köyün kilise çevresinde kurulmasının nedeni, kilisenin içinde bulunan ikonun mucizevi olduğuna inanılmasıdır. İkonunun 4. yüzyılda yapıldığı söyleniyor. İnanışa göre, ikon 9.yüzyılda Agathon isimli bir rahip tarafından Kudüs (Sion) ten getiriliyor. Mucizevi olduğuna inanılan ikon, dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor.
Meryemana Kilisesi (Panagia Vrefokratusa)
Köyün en önemli dini bayramı Meryemana Festivali'dir. Meryemana'nın göğe yükseliş günü olan 15 Ağustos'ta kutlanan festivale, Lesvos ve Yunanistan'ın her yerinden binlerce ziyaretçi gelir. Mytilini merkezden ve adanın çeşitli bölgelerinden festivalden önceki gece yürüyerek kiliseye gelen hacılar, sokaklarda renkli görüntüler oluşturur.
Bugünkü kilise 1814 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin bahçesinde yer alan Kilise Objeleri Müzesi'nde, değerli el yazmaları ve kutsal eşyalardan oluşan özel bir koleksiyon sergilenmektedir.
Ayasos
Köy meydanındaki eski taş kahveler otantik ve etkileyicidir.
Köy meydanında bulunan bakkal dükkanlarında köy peynirinin tadına bakabilirsiniz.
Ahşap oymacılığı ve seramik atölyeleri ile ünlü olan köyde, bir çok el sanatları atölyesi ve hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.
Ayasos
Ayasos'un nüfusu 18. yüzyılda büyük bir artış göstermiştir. 1701 yılında Osmanlının Ayasos'u vergiden muaf tutması sonucu çevre köylerden gelen büyük bir nüfus köye gelip yerleşir. Hikayeye göre, dönemin Osmanlı valisi amansız bir hastalığa yakalanır. Bir kaç ay Ayasos'ta kaldıktan sonra sağlığına kavuşan vali, padişaha bir ferman çıkarttırıp Ayasos'u vergiden muaf tutar. Vergi muafiyeti 1783 yılına kadar devam etmiştir.
Bugün 2.500 kişinin yaşadığı Ayasos'da, 1960' larda 8.000 kişi ikamet etmekteydi.
Kestane ağaçlarıyla kaplı olan köyde, Ekim ayında Kestane Festivali düzenlenir. Köyün bütün sokaklarında, mangallarda kestanelerin pişirildiği festivalde, köyün kadınları tarafından kestaneli ekmek, kestaneli domuz eti, kestaneli köfte, kestane tatlısı gibi çeşitli yiyecekler pişirilir.
Ayasos Etnografya Müzesi
Ayasos Köyü, Hiciv Karnavalı ile meşhurdur. Her alanda tanınmış kişilerin çeşitli iğneli sözlerle hicvedildiği karnavalda, özellikle Yunanistan'ın politik, ekonomik ve sosyal yapısına göndermeler yapılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder