3 Mayıs 2018 Perşembe

Samos Eupalinos Tüneli

Eupalinos Tüneli


2600 Yıllık Bir Mühendislik Harikası

O dönemde Samos (Sisam) Adası' nın başkenti olan Pythagorion Şehri'ne 2 kilometre mesafede bulunan Eupalinos Tüneli, mimar ve aynı zamanda mühendis olan Megaralı Eupalinos tarafından M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Tünelin yapımı, Samos'un o dönemdeki meşhur tiranı Polycrates (M.Ö. 538-522) tarafından başlatılmıştır. Ünlü tarihçi Herodot tarafından antik dünyanın 8. harikası olarak adlandırılan Efpalinos Tüneli, tam bir mühendislik harikasıdır. 1.036 metre uzunluğundaki tünelin mühendislik harikası olmasının sebebi yapılış tarzıdır. Dağın her iki ucundan eş zamanlı olarak kazmaya başlayan işçiler, dahi mühendis Eupalinos' un müthiş hesaplamaları sayesinde sadece 40 santimetrelik bir sapma ile dağın ortasında buluşmayı başarmışlardır.


samos,eupalinos tunnel,yunan adaları

Tünelin yapılış amacı, Ambelos Dağı'ndaki Mytilini Kenti yakınlarında bulunan Agiades Nehri'nden kente direkt olarak içme suyu getirmekti. Su, tünelin içinde bulunan seramik su boruları ile taşınmıştır.
Eupalinos Tüneli, geç Roma Dönemine kadar, yani  yaklaşık 1100 yıl gibi çok uzun bir zaman kente su getirmek için kullanılmıştır.
Tünel aynı zamanda bir sığınak olarak da kullanılmıştır. Bizans döneminde ada halkının en büyük kabusu olan korsan saldırılarında Samosluların sığındıkları eşsiz bir korunak olmuştur.


samos,eupalinos tunnel,yunan adaları

Yapımında binlerce kölenin çalıştırıldığı Eupalinos Tüneli, yaklaşık olarak 10 yıl gibi çok uzun  bir zamanda tamamlanabilmiştir.
Tünelin içi 1.80 X 1.80 metre çapında olup, bir insanın rahatça yürüyebileceği genişliktedir.
Tünelin inşaatı süresince Kastro Dağı' ndan yaklaşık olarak 12.000 ton kayanın çıkarıldığı hesaplanıyor.

samos,eupalinos tunnel,yunan adaları

Tüneli ilk kez 19. yüzyılın başlarında Samos' a gelen Fransız gezgin ve botanikçi Turnefort keşfetmiş ancak çökme olduğu için içene girememiştir.
1853 yılında Fransız arkeolog Victor Guerin tünelin ilk 400 metresini keşfeden ilk insan olmuştur.
Eupalinos'un ziyarete açılması ise 1980 leri bulmuştur.
Restorasyondan önce tünelin sadece 130 metrelik bir bölümü ziyaretçilere açıktı. 3 yıl boyunca devam eden uzun ve zorlu bir restorasyon çalışmasının ardından, bugün tünelin daha büyük bir bölümünü ziyaret etmek mümkündür. Bu meşakkatli restorasyon çalışmasının maliyeti 3.1 milyon olarak açıklanmıştır.

samos,eupalinos tunnel,yunan adaları

1992 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Eupalinos Tüneli, Samos Adası' nın en fazla turist çeken destinasyonlarından biridir.


samos,yunan adaları
Tünel Kuyusu

Havalandırmayı sağlamak ve çıkan molozları dışarı atmak için tünel boyunca bir çok kuyu açılmıştır.


yunan adaları rehberi

Eupalinos Tüneli'nin bulunduğu tepeden Pythagorion Şehri'ni kuş bakışı seyretmeniz mümkündür. 


Giriş ücreti 8 € olan tüneli gezmek için iki alternatif sunuluyor. Birincisi yaklaşık 20 dakika sürüyor ve tünelin 180 metrelik bölümünü görebiliyorsunuz. İkinci seçenek ise hiç klostrofobisi olmayan daha cesur ziyaretçiler için yaklaşık 400 metresini görebildiğiniz ve 40 dakika süren uzun bir yürüyüş parkurudur.   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patmos Adası

Patmos Adası (Batnaz) Ege'nin Kudüs'ü 12 Adalar'ın en kuzeyinde yer alan Patmos Adası, İkaria ve Leros Adalarını...