Anavatos Köyü
Bu köyün nüfusu 1 kişi !
Sakız Adası'nda bulunan en ilginç köylerden biri olan Anavatos, Chios şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta olan ulaşımı biraz zor bir köydür. Şehir merkezinden köye ulaşım yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Sakız Adası'nın batısında dik bir vadinin üzerine kurulan Anavatos Köyü, deniz seviyesinden 450 metre yüksekte bulunuyor. Uçurumun önüne kurulan Anavatos, uzun yıllar savunma kalesi olarak kullanılmıştır. Olası korsan saldırılarından korunma amaçlı kurulan köyün batıya bakan deniz tarafında bir gözetleme kulesi bulunmaktadır.
Hayalet Köy Anavatos - Chios
Anavatos, 14. yüzyılda kurulmuş bir Bizans köyüdür.
|
Sakız Adası - Anavatos
Sakız Adası'nın batısı 1822 yılının kasvetini üzerinde taşır. En tepedeki kiliseye kadar çıkarsanız, 1822 yılında gerçekleşen Sakız katliamı sırasında, Osmanlı askerleri Anavatos'un eteklerine dayandığında köyün sakinlerinin hep birlikte atlayarak toplu intihar ettikleri uçurumu görebilirsiniz. Köyün kadın ve çocukları, kılıçtan geçirilmek yerine kendilerini uçurumdan atmayı tercih etmişlerdir.
Sakız Adası - Anavatos
'Anavatos' kelimesi, Yunancada ''erişilemez, ulaşılamaz'' anlamına geliyor.
Sakız Adası
Anavatos Köyü'nün muhteşem modelini duvara işleyen sanatçı bayan Maria, yazın bir kaç aylığına köye gelip kalıyor.
Anavatos Sanat Evi
Anavatos - Sakız Adası
Bu terk edilmiş Bizans köyünde bugün sadece Esmeralda adında bir bayan yaşıyor. Kedileri, köpekleri ve kuşlarıyla birlikte köyde yalnız başına yaşayan Esmerelda, ayda bir alışveriş için şehir merkezine gittiğini söylüyor.
Sakız Adası - Anavatos
Anavatos Köyü'ndeki evlerin çok azı restore edilmiş durumdadır. Yaz mevsiminde bir kaç aylığına köye gelen üç beş yazlıkçı sayesinde köyün nüfusu artıyor!
Sakız Adası
Anavatos'daki sokaklar oldukça dardır ve köyde fazla sokak bulunmamaktadır.
Anavatos - Sakız Adası
Köyün taş evlerinin küçük pencereleri kemerli yapıdadır ve tavanları ahşaptan yapılmıştır. Evler birbirine oldukça bitişik dizilmiştir.
Taksiarhis Kilisesi
Anavatos Köyü'ndeki restorasyon çalışmaları günümüzde halen devam etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder