16 Mart 2018 Cuma

Midilli Adası - Mandamados Taksiarhis Manastırı

 Mandamados Taksiarhis Manastırı 



Midilli Adası şehir merkezine 37 kilometre uzaklıkta olan Mandamados Kasabası, Lesvos'un kuzeybatısında yer alıyor. Yollar kısmen virajlı ve kıvrımlı olduğundan, Lesvos merkezden yaklaşık bir saatte ulaşılıyor. Mantamados'da bulunan Taxiarchis Manastırı, Yunanistan'ın en önemli haç merkezlerinden biridir. İlginç olan, böylesine önemli bir haç merkezine sahip olan Mandamadosluların komünist olmasıdır. Mandamados, hala KKE (Yunanistan Komünist Partisi) nin seçim kazandığı bir yerdir.


midilli adası,greece,lesvos,taksiarhis manastırı
Taksiarhis Kilisesi

Bizans döneminde yapılan manastır, büyük ihtimalle Osmanlının 1462 yılında adayı işgal etmesiyle boşaltıldı. Manastır, 1879 yılında yeniden inşa edilmiştir.


midilli adası,greece,lesvos,taksiarhis manastırı,başmelek mihail
Başmelek Mihail

Efsaneye göre, 10. yüzyılda bugün manastırın olduğu yerde 40 rahip yaşamaktadır. Bir gün korsanlar bölgeye saldırıp 40 rahipten 39 tanesini kılıçtan geçirip katlederler. O sırada çatıda uyumakta olan rahip Gabriel, baş melek Mikail'in korumasıyla mucizevi bir şekilde katledilmekten kurtulur. Katledilen 39 arkadaşının kanıyla kıpkırmızı olan toprağı kullanarak Baş melek Mihail'in ikonasını yapar. Mihail'in kanlı topraktan yapılmış ikonası kilisenin içinde sergilenmektedir. Mihail'in yüzü mumların ve ışığın etkisiyle yıllar içinde kararmış. İnanışa göre, Mihail'in ikonasına baktığınızda onun güzel olduğunu düşünürseniz bu sizin güzel, iyi bir insan olduğunuzu gösterirmiş. Kötü şeyler düşünmeniz ise sizin içinizin kötülüğünün bir yansıması olarak kabul ediliyormuş.


midilli adası,lesvos greece,mandamados,başmelek taksiarhis

Taksiarhis Manastırı

Manastırın bahçesinde yerde dizleri üzerinde sürünen yaşlı insanlara rastlamak çok sık gördüğümüz bir manzara. Bu şekilde sürünerek gerçek bir 'hacı' olunacağı inancı çok yaygındır. 


midilli adası,greece,lesvos,taksiarhis manastırı
Kutsal Yağ

Manastırda kutlanan Taksiarhis Festivali, Paskalyadan iki hafta sonra gerçekleşir. Festivalden bir gün önce, yüzlerce kişi adanın her yerinden yürüyerek  manastıra gelirler. Mihail'e olan saygılarını göstermek ve dileklerin kabul olması için yapılan bu uzun yürüyüşün sonunda, boğa kurban edilir. Daha sonrasında hazırlanan kistek (keşkek) yemeği, manastırda bulunan ziyaretçilere dağıtılır.


midilli adası,greece,lesvos,mikail,mihail

Başmelek Mihail (Mikail)

Lesvoslular için melek Mihail'in çok özel bir yeri vardır. Temiz kalple ondan ne isterlerse, dileklerinin yerine getirileceğine inanırlar. Onların en büyük destekçisi ve koruyucusudur.


midilli adası,greece,lesvos,taksiarhis manastırı,mihail
Mihail çelik ayakkabı giyer.

Mihail'in Metal Ayakkabıları

Kilisenin içinde bir çok metal ayakkabı var. Metal ayakkabıları dışarıdan getirebileceğiniz gibi, kiliseden küçük bir bağış karşılığında da temin edebilirsiniz. Ayakkabılar, dua edilerek Mihail kabartmasının altına bırakılıyor. İnanışa göre, Başmelek Mihail, dileklerini gerçekleştirmeye giderken geceleri metal ayakkabı giyermiş. Ayakkabıyı bıraktıktan bir süre sonra gelip, Mihail dileğimi gerçekleştirmeye gitmiş mi, ayakkabılar kirlenmiş mi diye bakmaya gelenler de oluyormuş.


midilli adası,greece,lesvos,taksiarhis manastırı

Manastırın bahçesinde bulunan kafeteryası da çok meşhurdur. Özellikle ballı yoğurt ve lokumades (lokma) i denemenizi tavsiye ederim.


midilli adası

Taksiarhis Manastırı

Manastırın bahçesinde bulunan çeşmenin suyunun şifalı olduğuna inanılıyor.



jet uçağı,midilli adası

Taksiyarhis Manastırı'nın hemen girişinde bir jet uçağı bulunuyor. Bu uçak ile ilgili olarak iki farklı hikaye anlatılmaktadır. Birincisine  göre, bir gün bu jet uçağı kilisenin yakınına düşer. Pilotlar, paramparça olan uçaktan Başmelek Mihail'in mucizesi sayesinde sağ olarak kurtulmayı başarırlar. Restore edilen uçak, bugün düştüğü yerde sergilenmektedir. İkincisi ise düşen uçağın 6-7 kişilik bir kargo uçağı olduğu ve bugün jet uçağının bulunduğu yere değil de manastırın yakınlarında başka bir yere düştüğü şeklindedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patmos Adası

Patmos Adası (Batnaz) Ege'nin Kudüs'ü 12 Adalar'ın en kuzeyinde yer alan Patmos Adası, İkaria ve Leros Adalarını...