Artemis (Diana)
Delos Adası'nda doğan Artemis, vahşi doğa, bereket, avcılık, okçuluk ve aynı zamanda da ay tanrıçasıdır.
Roma'da Diana olarak adlandırılan Artemis, Phoebe (ışık, parlaklık) olarak da bilinir. "Artemis" kelimesi, "dokunulmamış, bozulmamış" anlamına gelir. Tıpkı ikiz kardeşi Apollon gibi Anadolu kökenli bir tanrıçadır. Anadolu'nun ana tanrıçası olan Kybele'nin bir devamıdır. Kybele'nin bir versiyonu olan Artemis de daha sonra yerini, 431 yılında Efes Konsilinde Theotokos (Tanrının Annesi) ilan edilen Meryem Ana'ya bırakacaktır.
Efes Artemisi
Büyük Artemis Heykeli |
Güzel Artemis Heykeli |
Efes Artemis Heykelleri
Bugün Efes Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bu iki heykel, 1956 yılında Efes'te yer alan Prytaneion’da bulunmuştur. Arkeologlar, bu heykelin birini "Güzel Artemis Heykeli", diğerini ise "Büyük Artemis Heykeli" olarak isimlendirmişlerdir. Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Artemis Tapınağı'ndaki kült heykelinin birer kopyası olan bu heykeller, mermerden yapılmıştır. Tanrıçanın heykelinin kopyalarının çoğunlukla 2. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Güzel Artemis'in mermeri Büyük Artemis'inkine göre daha kalitelidir. Güzel Artemis, 2. yüzyılda, Hadrianus Döneminde yapılmıştır ve ana hatlarıyla kendisinden 50 yıl önce yapılan Büyük Artemis'i andırır.
Güzel Artemis'in Zodiak Kolyesi
Güzel Artemis'in Zodiak Kolyesi : İnci dizisi biçimindeki kolyesinin iç tarafında zafer tanrıçası Nike'ler, dışında ise astrolojik burçların simgelendiği bir sıra Zodiak kuşağı görülmektedir.
Efes'in Simgesi Arı Figürü
Büyük Artemis Heykeli
Tanrıçanın ensesinde dolunay şeklinde büyük bir disk vardır. Bu ay tanrıçası olduğunu sembolize eder.