12 Ocak 2019 Cumartesi

Artemis


Artemis (Diana)


Yunan mitolojisine göre Zeus ve Leto'nun kızı olan Artemis, Apollon'un ikiz kız kardeşidir. Kardeşi Apollon'dan bir gün önce doğan Artemis, Apollon'un doğumunda annesine yardım etmiştir. Annesinin doğum sırasında çektiği korkunç acıyı gören Artemis, bakire kalmaya ve hiç evlenmemeye yemin etmiştir.

Delos Adası'nda doğan Artemis, vahşi doğa, bereket, avcılık, okçuluk ve aynı zamanda da ay tanrıçasıdır.
Roma'da Diana olarak adlandırılan Artemis, Phoebe (ışık, parlaklık) olarak da bilinir. "Artemis" kelimesi, "dokunulmamış, bozulmamış" anlamına gelir. Tıpkı ikiz kardeşi Apollon gibi Anadolu kökenli bir tanrıçadır. Anadolu'nun ana tanrıçası olan Kybele'nin bir devamıdır. Kybele'nin bir versiyonu olan Artemis de daha sonra yerini, 431 yılında Efes Konsilinde Theotokos (Tanrının Annesi) ilan edilen Meryem Ana'ya bırakacaktır.  


Efes Artemisi



ay tanrıçası
Büyük Artemis Heykeli          
ay tanrıçası
Güzel Artemis Heykeli

 

  Efes Artemis Heykelleri                                                   

Bugün Efes Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen bu iki heykel, 1956 yılında Efes'te yer alan Prytaneion’da bulunmuştur. Arkeologlar, bu heykelin birini "Güzel Artemis Heykeli", diğerini ise "Büyük Artemis Heykeli" olarak isimlendirmişlerdir. Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Efes Artemis Tapınağı'ndaki kült heykelinin birer kopyası olan bu heykeller, mermerden yapılmıştır. Tanrıçanın heykelinin kopyalarının çoğunlukla 2. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Güzel Artemis'in mermeri Büyük Artemis'inkine göre daha kalitelidir. Güzel Artemis, 2. yüzyılda, Hadrianus Döneminde yapılmıştır ve ana hatlarıyla kendisinden 50 yıl önce yapılan Büyük Artemis'i andırır. 


diana
 Güzel Artemis'in Zodiak Kolyesi

Güzel Artemis'in Zodiak Kolyesi : İnci dizisi biçimindeki kolyesinin iç tarafında zafer tanrıçası Nike'ler, dışında ise astrolojik burçların simgelendiği bir sıra Zodiak kuşağı görülmektedir.



artemis

Efes'in Simgesi Arı Figürü

Her iki heykelin eteğinin kenarlarını süsleyen arı figürleri dikkat çekicidir. Efes'in simgesi olan arı, Efes'in kraliçe arısı Artemis'e çok yakışmış.. 


diana

Büyük Artemis Heykeli


Büyük Artemis'in başının üzerinde üç katlı bir kule bulunur. Bu onun şehrin koruyucusu olduğunu simgeler.
Tanrıçanın ensesinde dolunay şeklinde büyük bir disk vardır. Bu ay tanrıçası olduğunu sembolize eder. 

artemis

Artemis Polymastos (çok memeli)


Zodiak kolyesinin altında 4 sıra halinde, sayısı 17 ile 40 arasında değişen memeler vardır. Bolluk ve bereket simgesi olan meme şeklindeki bu tasvirin, boğa testisleri olduğu düşünülmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Patmos Adası

Patmos Adası (Batnaz) Ege'nin Kudüs'ü 12 Adalar'ın en kuzeyinde yer alan Patmos Adası, İkaria ve Leros Adalarını...